top of page

mer info om Salangen biennale og fortsettelsen av utstillingen :  www.salangenbiennale.art

-----------------------------------------------------------------------------------------------

OM PILOTPROSJEKTET SALANGEN BIENNALE 2021:

flyer Salangen biennale_ny dato.jpg

 

11. - 13. Juni 2021, Salangen kommune, Salangsverket


deltagende kunstnere:

Karin Aurora Lindell (NOR)
Grete Johanne Neseblod (NOR)
Eri Isaka Fuzz-Kristiansen (JAP/NOR)
Sara Korshøj Christensen (DK)
True Solvang Vevatne (NOR)
Iren Gule (NOR)
Kari Johanne Nordheim (NOR)
June Mong (NOR)
Selma Köchling (GER)
Vidar Laksfors (NOR)
Ann-Lisbeth Stiberg (NOR)
Ruth Unger (GER)
Hannah Bohnen (GER)
Laura Massmann (GER)
Marita Isobel Solberg (NOR)
Delphine Besse (FR)
Christian Henrichsen (NOR) 

felles logoer b.png
Uten navn-1.png

last ned rapport her

felles logoer b.png
logo sørtromsmuseum.pngSalangen biennale 2021

Salangen biennale 2021, organisert og gjennomført av Lavangsnes Wunderkammer i samarbeid med Sør-Troms Museum og Ann-Lisbeth Stiberg, gjorde samtidskunst tilgjengelig på en uvandt måte og plass. Utstillingen var planlagt som en temporær utendørs kunstutstilling i ruinene til Salangsverket i Salangen Kommune. Utstillingen skulle varer en helg i juni 2021. Salangen biennale åpnet som planlagt 11. Juni 2021. På de forskjellige utstillingsområdene varte utstillingen lengre en en helg. Verkene, som befinner seg på Storhaugen, 665 m.o.h. skal hentes ned i høst 2021.

Salangen biennale var et pilotprosjekt til eventuell etablering av en utendørs biennale for samtidskunst i Salangen Kommune. Her noen glimt av både forberedelsene og utstillingen på de 5 forskjellige utstillingsområdene, fra fjell til fjæra.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Takk

Først og fremst: Takk til kunstnere fra nært og fjernt, som var med på dette spontane tiltaket og viste verk og stor innsats for å la samtidskunsten blir opplevd i distriktet.

Salangen biennale er stolt og takknemelig for å ble støttet av KORO og Salangen Kommune. Videre takker vi hjertelig for naturaliene, som Salaks og Extra Sjøvegan støttet oss med. Tusen takk til det lokale næringslivet, som hjalp oss i form av knalltilbud på tjenester og varer, som var nødvendig for gjennomføring av verkene, infrastruktur og hele eventyret. Sveiseklassen på yrkesskolen i Sjøvegan har gjort en kjempeinnsats med å lage deler til verk for enkelte kunstnere. Vi er utrolig rørt og glad over dugnadsinnsatsen, som ble spontant lagt i dette prosjektet. Takk til deltakende kunstnerne og hjelpemannskapet for å tøye grensene for hva som er mulig.

Salangen biennale var fra første øyeblikket mottatt med entusiasme av involverte og eksterne. Og fra første øyeblikket vekste det spontane prosjektet seg større og større. Responsen på hele utstillingen var utrolig positiv og vi ble bedt fra flere institusjoner og personer om å la verkene stå lengre. I noen av utstillingsområdene, som også er kjennte turmål, ble deler av utstillingen altså, med samtykke av involverte kunstnerne, stående flere måneder lengre en planlagt.

Takk til publikummet, for å kjempe seg gjennom regn og gjørme, gjennom skogen og på fjellet, for å bli utfordret og inspirert av samtidskunsten.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------Storhaugen (665moh)

På Storhaugen ble verk stående lengre enn planlagt i begynnelsen. Første tur til fjellet, med kunstnerne Marita Isobel Solberg, June Mong for å installer verk var i Mai 2021. Vi fikk hjelp fra to lokalkjennte med snøscooter og doning, June transporterte verkene sine med hundeslede. Deler av strekkningen måtte personer går og bagasjen bæres, siden var ordentlig dårlig føre, og snøen klarte ikke å bære oss hele veien. Likevel fikk vi opp all verktøy, utstyr, kunstnerne og organisatorne. Marita gjennomførte en sangeperformance og malte det gamle futhark runealfabetet på 24 treskiver. June installerte treskulpturene sine i et steinrøys. Metallstativene til verket Kokkene i Lovkoshókka fra Karin Aurora Lindell ble fraktet opp og installert i mai. Kunstneren installerte verket ferdig i Juni 2021.

 
Vinkelstasjonen (450 moh)

Også ved vinkelen ble verk stående lengre enn planlagt i begynnelsen. Her var utstillende kunstnere Laura Massmann og Vidar Laksfors. Laura kunne av helsemessige årsaker ikke være med på stedet, med verkene hennes - 5 steinskulpturer - ble plassert i samarbeid over telefon og stengte landegrensene. Yrkesskolen sveiset 5 stålsokkler til skulpturene, som ble fraktet opp en gjørmete vei til vinkelen. Vidar viste 2 fotografier av springere, i ramme bak glass.

 
Ruinpark (31 moh)

Hovedområdet til Salangen biennale var ruinparken, som ligger best tilgjengelig og omfatter den største sammenhengende del av ruinene til det gamle Salangsverket. Her vistes det verk av Sara Korshøj Christensen, Ruth Unger, Selma Köchling, Iren Gule, True Solvang Vevatne, Ann-Lisbeth Stiberg, Kari Nordheim, Hannah Bohnen og Grete Johanne Neseblod. Utstilling varte 11. - 13. Juni 2021.