top of page

STEINSALT 2024
spiselig utstilling & matperformance av Marie Donike + Johannes Specks

I sitt felles kunstnerskap undersøker Marie Donike og Johannes Specks kulturhistoriske aspekter ved kulinarisk kunst og steder for samvær.

Med utgangspunkt i Lavangsnes Wunderkammer sitt Nordskokk-prosjekt, som handler om å teste og ledsage en ny jordskokksort i skulpturparken, har de to kunstnerne jobbet i teori og praksis med formatets ulike aspekter.

Hjertelig velkommen til presentasjon av arbeidet i spiselig utstilling & matperformance (gratis)
Lørdag 12.10.2024 kl. 15

Vi møtes i Lavangsnes Wunderkammer Skulpturpark.

Etter seansen i skulpturparken fortsetter vi den kunstnerisk-kulinariske ferden til den gamle skolen på Lavangsnes (fra ca. kl. 16.00).
 
Grunnet matservering er det et begrenset antall plasser. Påmeldinger innen 09.10.24 (selma@wunderkammer.no / +47 483 95 083).

Utstillingen med vaffelservering på skolen vil også være åpent
Søndag, 13.10.2024 | kl. 11 - 16

Vårt samarbeid med Marie & Johannes
støttes av Kulturdirektoratet. TAKK
 

plakat (1).jpg


En tekst av kunstner og kunsthistoriker Marie Donike om arbeidet:
Marie Donike + Johannes Specks
STEINSALT
2024

"I vårt felles kunstneriske arbeid undersøker vi, Marie Donike og Johannes Specks, kulturhistoriske aspekter ved kokkekunsten. Vi er interessert i hverdagslivets estetikk og imiterer enkeltelementer for å sette dem inn i nye, kunstige sammenhenger. Vi fokuserer på steder for sosialisering og samvær. På den måten tematiserer vi kulturteknikker, vi bearbeider historier og stiller spørsmål ved kollektive og individuelle minner.

Med utgangspunkt i Lavangsnes Wunderkammers Nordskokk-prosjekt, som handler om å dyrke en
jordskokksort som har vokst frem under de spesifikke forholdene på dette nordnorske stedet,
forfølger vi betraktninger som også inkluderer ulike aspekter ved det å være her, ved rom og
temporalitet.

Den umiddelbare nærheten til fjorden foran oss, skogen ved siden av oss og fjellene bak oss stiller stedsspesifikke spørsmål, ikke bare til rotfruktene, men også til oss. Hvordan håndterer vi en liten knoll som vokser under jorden og uanselig, som ikke trenger å fiskes eller jaktes på?

Vi røyker den, og vi salter den. Både røyking og salting brukes for å konservere og gi smak til maten. Salt brukes også til å tilføre viktige næringsstoffer til planteetende husdyr, husdyr på gården og ville dyr, for å ta vare på og pleie dem.

Ovnene er steder der folk kommer sammen for å varme seg, tilberede mat og skape fellesskap.
Saltsteiner er steder der dyr kommer for å spise maten de ikke finner selv, eller for å bli lokket til og observert.

En saltstein som ser ut og smaker som om den er funnet i Lavangnesfjæra sammen med alle de
andre glitrende mineralene, men som er kjøpt i den lokale landhandelen, blir en fortelling. Flate steiner, slik de danner fjorden i sin varierte sammensetning og form, har blitt brukt på land i århundrer til å bygge fundamenter og murer, og blir til materiale for en midlertidig røykovn.

I løpet av vår tid i Lavangsnes samlet vi sopp og bær, tang og stein, oppskrifter og møter, vi høstet jordskokker og la til det som manglet for å bearbeide alt og gjøre det om til noe håndfast. Vi inviterer til utstilling med matperformance. Vi møtes ved røykeovnen og spiser sammen. Saltslikkesteinen og de andre brukte steinene blir deretter stående i skulpturparken sammen med sauene. Utstillingen er lokalisert i den skolen på Lavangsnes."

bottom of page